Николай ОМ

Други реализирани проекти в областта на реставрацията:


Бивша Българска Земеделска Банка (ул. „Олимпи Панов“ 12), гр. Русе

Сградата е от 1890 г. и е претърпяла неколкократно драстични смени на функцията, като градските легенди я определят и като публичен дом, най-вече заради двата метални фалоса пред входа. По фасадата има многократни намеси, като фатално за цялата сграда е изоставянето и през последните 19 години, което причинява сериозни увреждания. Компрометираните мазилки бяха изпълнени наново, камъкът почти изцяло ерозирал и с много липсващи отчупвания бе ретуширан и консервиран, а оригиналната дограма и решетки са реставрирани. Работният процес продължи почти година от колектив от 11 художници, 10 майстори мазачи и 4-ма реставратори на оригиналната дограма и обков.


Преди реставрационния процес:


След реставрация:Частен дом на ул. „Проф. Асен Златаров“ 1, София (1914 година)Частен дом на бул. „Христо Ботев“ 97, София (1912 година)Къща на улица „Мальовица” 6, София (Дом на Андрей Арсов)

Паметник на културата, построена през 1910 година по проект на австрийският архитект Карл Хайнрих. Фасадата е богата на орнаменти и елементи - прозорци в рамки, подпрозоречни корнизи и пана, плетеници, гирлянди и балкон с дървен парапет на главният вход. Фасадната декорация е дело на австрийският скулптор Андреас Грайс.
Извършено е общо стабилизиране на фасадата и консервиране на запазените части, както и възстановяване на липсващите, почистване на камък и реставрация на дървена балконска решетка, дограма и врати.
Реставрация - Колектив „НИКОЛАЙ ОМ” ЕООД
Инвеститор - „ЛИТЕКСКО” България
Архитект - Руси Делев


Реставрационен процес:


След Реставрацията:Реставрация на Облицовка (камък) - Сграда на Банка ДСК Пловдив

Състояние на обекта преди реставраторска намеса:
На много места беше нарушена сериозно целостта на пластиката (камъка). Налице бяхя множество отчупвания и пукнатини, някои от които опасни за здравината. Камъкът (използвани са няколко вида мек пясъчник и варовик) на места бе сериозно ерозирал поради външни влияния, като на места ерозията е в дълбочина. Голяма част от облицовката е от плочи, имитиращи камък (състав - пясък, вар, цимент, пластификатори). Това налагаше сложен комплексен подход към различните материали. Имаше множество, и от различни периоди, опити за възстановяване повредени и липсващи части от пластиката, изпълнени изключително лошо и то предимно с портланд сив цимент. На места при това изпълнение бе загубен прецизният характер на формата. Налице бяха сериозни замърсявания, проникнали в дълбочина и множество графити, при които са използвани бои на ацетонова и алкидна основа.
Бяха извършени следните операции:
Почистване на цялата площ с всички възможни средства - хидро, пясъкоструйно, механично и с химикали. Обработка на ерозиралите части и на други нуждаещи се части от облицовката и пластиката с дълбокопроникващи и укрепващи химикали. Възстановяване на липсващи части от облицовката. Възстановяване на повредените части от облицовката и пластиката чрез прилагане на различни методи – ретуш с камъкоподобни смеси, укрепване с силни лепила и анкериращи пластини. Ретуш на всички фуги. Обработка на всички предишни циментови поправки - прецизиране и стабилизиране на формата. Побърхностна обработка със завършващ пласт на акрилно-полимерна основа, имитиращ цвета на оргиналния камък и обединяващ всички поправки.