Николай ОМ

Други реализирани проекти в областта на реставрацията:


Сградата на ул. „Княз Александър Батемберг I” 6 - София

Сградата е построена като Доходно здание, (по-късно Кредитна банка – сега Банка ДСК) през1897 г. Проектирана е от италианският архитект Мариано Пернигони. По фасадата е имало намеси, най-вече неколкократно пребоядисване и лоши поправки по елементите и някои части от рустиката. Бяха свалени всички компрометирани мазилки и части от елементи. Елементите са коригирани като форма и са покрити с консервиращ слой, фасадата е изцяло прешпаклована и армирана с мрежа.

Къща на Сокеров, „ул. Александровска” 43, Русе

Построена е през 1898 г. по проект на арх. Тодор Петров. За първият собственик на къщата не се знае нищо, освен инициалите Л. Н. на фасадата. Втори собственик е Ганчо Сокеров - заможен русенски адвокат и журналист.

Фасадата и пластиката бяха в изключително тежко състояние, мазилките повредени изцяло и по двете фасади. Имаше участъци от ерозирала тухла, както и участъци с компрометирана от времето и земетресения зидария с тежки пукнатини.

Цялата пластика беше компрометирана от една страна от многократни боядисвания на камъка (две от които с блажна боя) както и от ерозия, която е нормална за мекият Русенски варовик. Имаше отчупени парчета, липсващи части, почти всички ръбчета и повърхности също бяха компрометирани. Имаше лиспващи конзоли и елементи.


Беше извършено внимателно почистване и на пластика и на мазилки с всички средства, малки телени четки и др. ръчно, химично, с горелка и на места пароструйно. При такава дългогодишна интервенция с боядисване на камъка (който е силно хигроскопичен) не може да се постигне добър краен резулта. Беше извършено максималното за да се подготви пластиката за ретуш. Ерозиралата тухлена зидария и част от пластиката бяха заразени, поради дългото време нестопанисване, от биологични агенти, плесени, растения и т.н. Навсякъде беше третирано с алгицид, а на места и с анти сол. Всички пукнатини бяха обработени, както и подлепени части на счупени пластични елементи. Ретуширани бяха липсващи части, на по-големите направено анкериране, също и допълнително подсилване със стъкломатни мрежи. Използвани бяха камъкоподобни смеси по рецепта. Обработената пластиката е покрита с няколко слоя консервираща ръчна шпакловка (по рецепта на Клаус Ведениг) Виена и импрегнирана.


Повредените участъци на мазилките се свалиха до тухла и се измазаха наново, останалата здрава оригинална мазилка беше почиститена и прешпаклована с ръчно нанесена запечатваща шпакловка и армирана с мрежа.


По време на реставрационния процес:


След реставрация:

Административна сграда на ул."Отец Паисий" 2, Джумаята, Пловдив

Проект съгласуван с НИНКН: арх. Петкана Бакалова и арх. Петър Петров

Главен изпълнител: “НИКОЛАЙ ОМ“ ЕООД

Поизпълнител: скеле и монтаж дограма “АСТРА БИЛДИНГ Груп“ ЕООД


Известна е като търговската сграда на големият тютюнев търговец Константин Кутоглу. Построена през 1923 г. и е една от първите подобни сгради в Пловдив. Фасадата е с богата декорация и може да се причисли към модерният у нас по време на строителството Art Nouveau стил, в който са изпълнени и доста съседни сгради. Фасадата през годините има доста намеси по мазилките и пластиката. Възстановена бе богатата оригинална декоративна система на сградата, премахнати късните лошо изпълнени мазилки и елементи, възстановени изчезнали детайли и коригирани ерозирали фрагменти. Изпълнени СМР дейности – мазилки и шпакловки, подмяна на дограма, подмяна на улуци, метални обшивки и шапки.


По време на реставрационния процес:


След реставрация:

Жилищна кооперация "Орел Палас" София (бул. "Мария Луиза" 45)

Проект: E House Architects – арх. Анна Неврокопска, арх. Любомира Момчева, арх. Добрин Цветков и арх. Георги Генев

Изпълнител: „НИКОЛАЙ ОМ“ ЕООД


Сградата, намираща се на бул. "Мария Луиза" 45 е позната още като жилищната кооперация "Орел Палас". Построена през 1925 година (архитекта е неизвестен), тя е дом на различни семейства, приютява различни институции, като интересното е, че през 70-те години на миналия век в нея има клон на Българската народна банка, също така Министерството на културата и образованието е използвала един от етажите на сградата. Поредната фасада в доста тежко състояние, която не е подържана и не е преживяла намеса около 45-50 години. Възстановяват се тежко увредени мазилки и основи, пластични елементи, корнизи и големи конзоли и най-вече орлите, които са емблематични за тази фасада.


Преди и по време на реставрационния процес:


След реставрация:

Къщата на фамилия Желязови - Асеновград

След реставрация:


"Къщата на Каназиреви" София (бул. Хр. Ботев 82)

Проект - арх. Валентина Едрева

Награда на София в раздел за Опазване на културното наследство 2018 г.


По пътя на развитието ни в работата като реставратори, след всяка следваща реализация все повече осъзнаваме отговорността си и важността на работата в публична среда. Поредният обект беше прекрасната неголяма къща на бул. “Христо Ботев“ 82 или така известна в архивите на Стара София като „Къщата на Каназиреви“. Преди това покарай сериозната работа по фасадата на „Доходното здание на Барух Мушолам“ (бул. „Хр. Ботев 95“), която е отсреща, всекидневно разсъждавахме за начините, по които можеше да се спаси сградата, и най-вече пластичната много богата украса, голяма част от която вече беше унищожена. Макар че имаме сериозен опит, може би точно благодарение на него знаехме, че всяка подобна сграда има собствен „секрет“ на връщане към живот. Всяка сграда има душа, невидима лична история и неповторима вибрация, която ни инспирираше за методите на работа.


Предизвикателствата в началото бяха сериозни – и мазилки и пластика почти се разпадаха в ръцете ни и може да се обобщи, че почти целият изходен материал беше компрометиран. Основният екип беше фиксиран върху заснемането и изработването на липсващите детайли и още около 10 художници работиха върху цялостната реставрация. Прецизно и дълго почистване на цялата пластична украса, укрепване и внимателни ретуши, заснемане и възстановяване на елементи, като най-трудно беше със силно повредените. Някои от тях бяха събрани от десетки натрошени парчета и закрепени с най-нови неръждаеми анкери и лепила. Мазилките бяха копрометирани и свалени почти навсякъде до тухла и впоследствие бяха въстановени с оригиналният им рустикален растер както и различни структурни нива. От тук нататък Къщата на Каназиреви започва нов живот - с достатъчно професионална прецизност сме подготвили работата и за следващата реставрация след 50 години!


Историческа справка: Къщата е построена през 1912 г. (по проект на арх. Карл Хайнрих за семейството на Пенчо Димитров). Каназиреви я купуват скоро след това. По-късно по време на комунизма в къщата остават само дъщерята и майка ѝ. През този период Софжилфонд настаняват квартиранти на нормиран наем. Реставрацията е изцяло частно субсидирана и се предприема от новите собственици Иво и Веселин Койчеви.


Преди и по време на реставрационния процес:


След реставрация:Бивша Българска Земеделска Банка (ул. „Олимпи Панов“ 12), гр. Русе

Сградата е от 1890 г. и е претърпяла неколкократно драстични смени на функцията, като градските легенди я определят и като публичен дом, най-вече заради двата метални фалоса пред входа. По фасадата има многократни намеси, като фатално за цялата сграда е изоставянето и през последните 19 години, което причинява сериозни увреждания. Компрометираните мазилки бяха изпълнени наново, камъкът почти изцяло ерозирал и с много липсващи отчупвания бе ретуширан и консервиран, а оригиналната дограма и решетки са реставрирани. Работният процес продължи почти година от колектив от 11 художници, 10 майстори мазачи и 4-ма реставратори на оригиналната дограма и обков.


Преди реставрационния процес:


След реставрация:Частен дом на ул. „Проф. Асен Златаров“ 1, София (1914 година)Частен дом на бул. „Христо Ботев“ 97, София (1912 година)Къща на улица „Мальовица” 6, София (Дом на Андрей Арсов)

Паметник на културата, построена през 1910 година по проект на австрийският архитект Карл Хайнрих. Фасадата е богата на орнаменти и елементи - прозорци в рамки, подпрозоречни корнизи и пана, плетеници, гирлянди и балкон с дървен парапет на главният вход. Фасадната декорация е дело на австрийският скулптор Андреас Грайс.
Извършено е общо стабилизиране на фасадата и консервиране на запазените части, както и възстановяване на липсващите, почистване на камък и реставрация на дървена балконска решетка, дограма и врати.
Реставрация - Колектив „НИКОЛАЙ ОМ” ЕООД
Инвеститор - „ЛИТЕКСКО” България
Архитект - Руси Делев


Реставрационен процес:


След Реставрацията:Реставрация на Облицовка (камък) - Сграда на Банка ДСК Пловдив

Състояние на обекта преди реставраторска намеса:
На много места беше нарушена сериозно целостта на пластиката (камъка). Налице бяхя множество отчупвания и пукнатини, някои от които опасни за здравината. Камъкът (използвани са няколко вида мек пясъчник и варовик) на места бе сериозно ерозирал поради външни влияния, като на места ерозията е в дълбочина. Голяма част от облицовката е от плочи, имитиращи камък (състав - пясък, вар, цимент, пластификатори). Това налагаше сложен комплексен подход към различните материали. Имаше множество, и от различни периоди, опити за възстановяване повредени и липсващи части от пластиката, изпълнени изключително лошо и то предимно с портланд сив цимент. На места при това изпълнение бе загубен прецизният характер на формата. Налице бяха сериозни замърсявания, проникнали в дълбочина и множество графити, при които са използвани бои на ацетонова и алкидна основа.
Бяха извършени следните операции:
Почистване на цялата площ с всички възможни средства - хидро, пясъкоструйно, механично и с химикали. Обработка на ерозиралите части и на други нуждаещи се части от облицовката и пластиката с дълбокопроникващи и укрепващи химикали. Възстановяване на липсващи части от облицовката. Възстановяване на повредените части от облицовката и пластиката чрез прилагане на различни методи – ретуш с камъкоподобни смеси, укрепване с силни лепила и анкериращи пластини. Ретуш на всички фуги. Обработка на всички предишни циментови поправки - прецизиране и стабилизиране на формата. Побърхностна обработка със завършващ пласт на акрилно-полимерна основа, имитиращ цвета на оргиналния камък и обединяващ всички поправки.